Werk maken van ledendemocratie

5 april 2020

Tijdens het laatste landelijk PvdA-congres op 7 maart 2020 is er uitgebreid gesproken over het meer betrekken van onze leden bij bijvoorbeeld de (lokale) besluitvorming.
De PvdA is een ledenpartij. Hierbij is voor de leden een actieve rol weggelegd om, binnen een democratisch proces, mee te denken en mee te beslissen over diverse zaken. Helaas blijkt uit de praktijk dat veel van onze leden van dit recht te weinig gebruik maken.

Een van de mogelijkheden om de betrokkenheid en invloed van leden te vergroten is het z.g. ledenpanel. Dit is een instrument om, via een gerichte enquête onze (lokale) leden te vragen naar hun mening over actuele en minder actuele zaken. De mening van onze leden is immers waardevol voor bijvoorbeeld onze raadsleden, die besluiten moeten nemen over de verschillende onderwerpen die lokaal spelen. Voor raadsleden is zo’n ledenraadpleging een zeer effectieve mogelijkheid om de kennis, ervaring en standpunten van de PvdA leden te betrekken bij de besluitvorming.

Voor het opstellen en uitwerken van deze enquêtes kunnen lokale partijen hulp krijgen van het Rode Nest. Het Rode Nest is een onafhankelijke denk- en ontwikkeltank m.b.t. de ledendemocratie binnen de PvdA.

Vanuit de PvdA regio Eindhoven is de gedachte ontstaan om dit regionaal op te pakken. Waarom niet, in samenwerking met het Rode nest, een werkgroep samenstellen die onze lokale raadsleden kan ondersteunen met hun meningsvorming en besluitvorming? Dit door het mee helpen opzetten en uitwerken van bijvoorbeeld vragenlijsten over actuele politieke onderwerpen. Maar mogelijk ook een enquête, vooruitkijkend naar de verkiezing, met vragen over onderwerpen die wij graag in ons verkiezingsmanifest willen benoemen.
Om dit mee handen en voeten te geven is er een lokaal groepje gevormd, die dit ledenpanel handen en voeten moet gaan geven.
Dit zijn: Harry Janssen, Gerben Welling en Gerard Huijbers.

Het eerste onderwerp waar we ons mee gaan bezighouden is duurzaamheid. Een actueel thema wat veel mensen bezighoudt, zeker nu in deze tijd waarbij Corona ons leert een pas op de plaats te maken en voor veel mensen een gevoel van zelfreflectie oproept.

In een vervolg zullen deze leden zich beter aan u voorstellen.

Passen jullie een beetje op elkaar?

Gerard Huijbers