Verslag ALV 11 juni

Door Jo Laeven op 15 juni 2020

Notulen digitale ALV Regio d.d. 11-6-2010:

 

  1. Opening. De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur met korte uitleg over spelregels van digitaal vergaderen.

 

  1. Mededelingen. Onze penningmeester Mariet Peerboom geeft status aan van de sponsoring van de opknapbeurt van het Honk. De totale kosten voor de verbouwing waren ongeveer EUR 1.200,- bedragen; er is op dit moment ca. EUR 800,- aan sponsorbijdrages binnen. Mariet doet beroep op alle leden om (kleine) bijdrage te leveren om dit project kostendekkend te krijgen.

 

  1. Jaarrekening 2019. Onze vorige Penningmeester Robert Tops geeft toelichting bij de jaarcijfers 2019. Het belangrijkste aandachtspunt is de forse verlaging van de bijdrage vanuit de landelijke partijorganisatie. Dit zal lokaal opgevangen moeten worden. De kascommissie is akkoord gegaan met het verslag en heeft schriftelijke akkoordverklaring afgegeven; deze wordt tijdens de ALV op het scherm getoond. Het Jaarverslag wordt door de ALV geaccordeerd.

 

  1. Jaarverslag 2019. Hierin waren drie prioriteiten benoemd: verkiezingen Provinciale Staten en Europese verkiezingen, de Permanente Campagne en de Levendige Vereniging. De voorzitter heeft in een kritische opmerking in dit verslag opgemerkt dat de activiteiten door een steeds kleiner wordende groep van steeds dezelfde mensen uitgevoerd. Verbreding is noodzakelijk. Jaarverslag wordt vastgesteld.

 

  1. Blik op de Brabantse politiek door Erik van Merrienboer (voormalig gedeputeerde Provinciale Staten Brabant en Eindhovens PvdA-lid). Nadat het CDA eind 2019 uit de coalitie gestapt is i.v.m. de stikstofproblematiek en de landbouwcrisis heeft de VVD vanuit een strategische landelijke agenda ervoor gekozen om in Brabant “over rechts” te gaan en te gaan samenwerken met Forum voor Democratie en het CDA. Hierdoor is o.m. de PvdA buiten spel komen te staan. Erik ziet dat er vanuit de nieuwe coalitie vooral veel aandacht is voor economie, mobiliteit en infrastructuur. Dit zal vooral ten koste gaan van natuur en cultuur. Gegeven het gebrek aan visie in de nieuwe coalitie benadrukt Erik de noodzaak van versterking van de regionale agenda (MRE-samenwerking) o.m. op het gebied van mobiliteit. Hierbij is versterking van de regionale bestuurskracht onontkoombaar.

 

  1. Benoeming nieuwe bestuursleden. Na een korte pitch waarin Jack Tinnemans en Frank Depla zichzelf voorstellen worden beide kandidaten bij acclamatie door de ALV gekozen. Frank wordt bestuurslid namens de afdeling Eindhoven en Jack krijgt de portefeuille communicatie binnen het bestuur.

 

  1. Benoeming nieuwe kascontrolecommissie. Rob Wilcke en Jan Verbruggen nemen afscheid als lid van de kascontrolecommissie. Zij worden bedankt voor hun verdienste. Christina Goossens Ruhr wordt voorgedragen om herbenoemd te worden, Joost Muetsers en Jos Bosch worden voorgedragen om benoemd te worden. Zij worden door de vergadering bij acclamatie benoemd.

 

  1. Korte Pauze.

 

  1. Verkiezingsprogramma op hoofdlijnen. De ALV heeft het afdelingsbestuur, in het jaarplan 2020, de opdracht gegeven om in de ALV van maart 2020 een concept verkiezingsprogramma voor te leggen. op weg naar de volgende raadsverkiezingen. Vanwege de Corona-crisis is de ALV van maart 2020 vervallen en wordt het conceptverkiezingsprogramma nu voorgelegd. Een schrijfgroep van de volgende leden heeft meegewerkt aan dit concept verkiezingsprogramma: Stijn Smeulders, Frank Depla, Mieke Verhees, Tjeerd Ritmeester, Wim Meijberg, Tony Liebregts, Gabrielle van Asseldonk en Mary Fiers. Met dit document in de hand willen we de komende twee jaar gezamenlijk meer focus geven aan onze permanente campagne.  Er wordt digitaal gediscussieerd over het stuk en er komen een aantal aandachtspunten naar voren die meegenomen moeten worden. Zo wordt er meer aandacht gevraagd voor inclusiviteit, jeugd en ouderen, mobiliteit en natuur en milieu. Er melden zich een aantal mensen aan om een bijdrage te leveren voor verdere uitwerking van deze thema’s. De afspraak wordt gemaakt dat de schrijfgroep contact met de betreffende leden zal opnemen om dit te coördineren. De schrijfgroep wordt bedankt voor het verrichte werk tot nu toe en zal het concept verkiezingsprogramma op hoofdlijnen de komende periode permanent blijven evalueren, ook op de komende ALV’s.

 

  1. Benoeming nieuwe voorzitter. Erik neemt als secretaris dit agendapunt over van de voorzitter. Hij geeft een korte terugblik op de gevolgde procedure bij de zoektocht voor een nieuwe voorzitter. Tijdens de laatste (digitale) bestuursvergadering van 28 mei jl. heeft het bestuur de voordracht van de sollicitatiecommissie overgenomen en Willem-Jan Dekkers voorgedragen als kandidaat-voorzitter richting de ALV. Hierna stelt Willem-Jan Dekkers zichzelf voor aan de ALV en geeft hij aan waarom hij enthousiast en gemotiveerd is om de voorzitterstaak op zicht te nemen. De ALV benoemt daarna Willen-Jan bij acclamatie als nieuwe voorzitter.

 

  1. Afscheid voorzitter. Robert Tops houdt een speech waarin hij Mary van harte bedankt voor alle inzet en enthousiasme waarmee zij de afgelopen zes jaar als voorzitter de taak van voorzitter heeft ingevuld. Met name ook haar verdiensten in het proces van fusie naar een regio-afdeling worden door hem geroemd. Het dankwoord van Robert wordt door de ALV met applaus onderschreven. Hierna neemt Mary, na ontvangst van een afscheidscadeau in een kort woordje afscheid van de ALV als voorzitter. maar benadrukt dat zij actief blijft in de afdeling. Zij geeft als belangrijke speerpunten voor de toekomst mee de noodzaak van maatschappelijk activisme, ledendemocratie en de tweede fase van de fusie en vormgeving van een sterk regioanaal PvdA-geluid. Wij bedanken Mary nogmaals voor haar werk en wensen Willem Jan veel succes in zijn nieuwe taak.

 

  1. Digitale borrel.

 

 

 

Jo Laeven

Jo Laeven

Jo Laeven (64) is bestuurslid namens Nuenen. Jo is ruim 30 jaar lid van de PvdA en woont sinds 1986 in Nuenen. Getrouwd en vader van 3 kinderen en trotse grootvader van 5 kleinkinderen. Is goed ingevoerd in de Nuenense gemeenschap en heeft een groot regionaal netwerk van. Vanuit ruim twintig jaar ervaring in de

Meer over Jo Laeven