Terugblik Future Visions & Bold Decisions

Door Joran van Aart op 21 oktober 2020

Future Visions & Bold Decisions: successvolle liveshow waarin PvdA & studenten samen op weg zijn naar een duurzame toekomst

Van betaalbaar duurzaam wonen, tot de brandstof van de toekomst: tijdens het online “Future Visions & Bold Decisions” evenement, kregen studenten het podium. Zij presenteerden hun uitvindingen en visies voor een duurzame wereld en werkten samen met lokale, nationale, en Europese PvdA politici aan de volgende stap in het realiseren van hun visie.

Op 16 oktober 2020 werd het evenement live uitgezonden via Youtube, met een liveshow vanuit de collegezaal op de TU/e. Bekijk hier het volledige evenement terug, of bekijk deze korte sfeerimpressie video.

Het evenement trapte af met een keynote speech van Diederik Samsom over de Europese Green Deal. Als kabinetschef van Frans Timmermans (PvdA) is Samsom een drijvende kracht achter de duurzaamheidsplannen van de Europese Commissie. Hij benadrukte het belang van visionaire jongeren die kritische vragen stellen, en van sociale en technische innovaties in het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Vervolgens was het aan de studenten van de TU/e en Avans Hogeschool. Zo vertelde Joline Frens van Team CASA over de toekomst van betaalbaar duurzaam wonen, waarin zij aankondigde dat de bouw van hun duurzame huis over enkele weken van start zal gaan in Brainport Smart District in Helmond.

Romy van Dongen (Avans Hogeschool) pitchte haar toekomstvisie van biologisch afbreekbaar plastic op basis van hout, en Daan Spanjaards kwam met het innovatieve RenewCO2 project, over het hergebruiken van CO2.

De winnende toekomstvisie kwam van Mark Verhagen: Hij presenteerde namens RIFT en in samenwerking met Team Solid de brandstof van de toekomst: ijzerstof. Hij zal samen met zijn team een bezoek brengen aan Diederik Samsom in Brussel, om concrete vervolgstappen te ondernemen.

 

 

De jury bestond uit (v.l.n.r. op de foto hiernaast) de Veldhovense wethouder Jeroen Rooijakkers (PvdA), Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA), Professor Han van Kasteren (TU/e, Avans) en Diederik Samsom.

Tenslotte prak Arne Steemers, oprichter van Sustainability Network Eindhoven, de meer de 114 online deelnemers toe in zijn speech getiteld “duurzaam op pad”.

Het evenement is integraal terug te kijken op Youtube.

Future Visions & Bold Decisions werd mede mogelijk gemaakt door

  • PvdA regio Eindhoven
  • TU/e, Avans Hogeschool, en Summa College, als onderdeel van het Project “Energy Learning Community”, mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid
  • Sustainability Network Eindhoven

 

Er zijn ideeën over het organiseren van een tweede editie, begin 2021, met als onderwerp “mobiliteit van de toekomst”. Wil je helpen bij de organisatie, of bijdragen aan de inhoud hiervan? Neem contact op met [email protected]

Joran van Aart

Joran van Aart

Trots dat ik uit Regio Eindhoven kom: een geweldige no-nonsense omgeving waar we elkaar graag helpen, samenwerken, en mooie dingen bouwen. En daar draag ik graag aan bij, door betekenisvolle uitdagingen met veel enthousiasme aan te gaan! Ik heb een grote passie voor onderwijs, en vooral voor studeren in het buitenland. Ik werk dan ook al

Meer over Joran van Aart