11 juli 2021

Schrijnend, onbegrijpelijk en beschamend

Sla een krant open…. Kijk naar consumentenprogramma’s op tv en je beseft hoe de kloof tussen arm en rijk groeit… en groeit. Stichting Leergeld, Voedselbank en collega-instellingen doen er alles aan mensen op te vangen. Maar dat zijn druppels op de gloeiende plaat. In veel opzichten zijn we afhankelijk van hoe het Rijk met deze materie omgaat. Maar… de gemeenteraadsverkiezingen komen in zicht. Laten we de zoektocht beginnen of voortzetten hoe we ook lokaal kunnen bijdragen aan het aanpakken van soms mensonterende toestanden.

Besef….

  • … hoe schrijnend, onbegrijpelijk en beschamend het is te constateren hoeveel kinderen onder de armoedegrens leven….
  • … hoe ongelijkheid de scholen binnendringt;
  • … hoe door een rottig verleden geplaagde gezinnen met 50 euro per week moeten zien rond te komen;
  • … hoe kinderen uit huis worden gejaagd omdat ze de uitkering van een ouder in gevaar brengen. En vervolgens op zoek moeten naar een niet te vinden woning/ huis/kamer tegen een redelijke prijs. Die d’r nauwelijks zijn.
  • … hoe mensen, afhankelijk van hulpmiddelen zoals rolstoel en scootmobiel, soms beter niet kunnen verhuizen naar een andere gemeente. Want dan maken ze kennis met de onnavolgbare bureaucratie in de zorg. Bij zo’n ‘operatie’ zijn vaak vier partijen betrokken, gemeenten en leveranciers, wat communiceren een lastig ding maakt. Dus laten oplossingen soms een half jaar of meer op zich wachten. Fijn, als je naar buiten wil om een luchtje te scheppen…..
  • … wat astmapatiënten te verduren hebben als de stadsbuschauffeur de deur gesloten houden, omdat ze geen mondkapje kunnen dragen.

Als eerste rooie wethouder van De Kempen bezwoer ik ‘mijn’ ambtenaren vooral vertrouwen te tonen als burgers de sociale dienst bezochten. Hoe zou hun hulpvraag vallen. Dat ik sociaal rechercheurs weleens liet onderzoeken of vertrouwen terecht was, kostte me een bak kritiek. Maar het was altijd terecht! Tegenwoordig wordt met verboden nepprofielen op de sociale media naar zondaars gespeurd. Dat is pas onterecht.

Alle reden om met nieuw elan de PvdA-Ombudsteams opnieuw in stelling te brengen om vastlopers in de wirwar van regels, een steuntje in de rug te geven. Energiebedrijf of woningbouwcorporatie, gemeentelijke instanties of de belastingdienst niet te vergeten… overal liggen voetangels en klemmen. Ook levert de inzet van het team soms geen resultaat op, problemen zijn te complex of onoplosbaar, velen vinden het prettig dat zij aandacht kregen.

 

Frans Hofmeester, PvdA-raadslid/voormalig wethouder sociale zaken. Meer weten over Frans? Kijk dan hier.