Mieke Verhees: kandidaat lijsttrekker Eindhoven

1 augustus 2021

Hoi leden,

Met veel enthousiasme presenteer ik mezelf aan jullie als kandidaat voor het lijsttrekkerschap ten behoeve van de Gemeenteraadsverkiezingen 2022. Nu de opvolging niet voor de hand ligt en er een vacature is ontstaan, heb ik besloten ‘in het gat’ te springen en me beschikbaar te stellen.

Eindhoven heeft een sterke PvdA nodig die kan winnen. Want de ongelijkheid groeit, de verschillen en de tweedeling nemen toe in onze stad. Na een periode wat meer op afstand merkte ik de afgelopen maanden dat mijn handen jeukten. Want terwijl de uitdagingen in de wijken toenemen dreigt de slagkracht van de sociale politiek kleiner te worden. Om die reden, nu het lijsttrekkerschap onverwachts vacant is, kandideer ik me met groot enthousiasme. Om mijn ervaring, tomeloze energie, verbindend vermogen én tijd ten dienste te stellen van een zo groot mogelijke PvdA in maart. 

De laatste jaren blijkt het steeds lastiger om de kiezer er van te overtuigen om op onze partij te stemmen. De vaste achterban wordt kleiner en de nieuwe kiezers hebben een ruimere keuze die door allerlei factoren wordt bepaald. Maar een maatschappij zonder sociaal-democratische waarden is een arme samenleving. Voor mij is de PvdA de enige partij die vooruit wil zonder daarbij de ‘achterblijvers’ uit het oog te verliezen. De partij die de balans recht houdt tussen het vrije marktdenken en conservatief vasthouden aan wat is. Tussen populisme en neoliberalisme.

De waarde van een goede overheid heeft zich in de afgelopen crisis weer bewezen. We hebben ondervonden dat de vrije markt zichzelf niet kan  bedruipen als het goed mis gaat, laat staan dat zij zorgt voor een eerlijke verdeling.
We hebben ook kunnen zien hoe schijnbaar eenvoudig de verschillen in onze maatschappij worden blootgelegd en leiden tot onverdraagzaamheid en onvrede. De PvdA is de partij die al jaren strijdt tegen ongelijkheid en voor een eerlijke verdeling. En toch lukt het steeds minder om de mensen te bereiken die we willen bereiken. Het contact met deze mensen moet dus worden verstevigd, het gesprek geïntensiveerd en de oplossingen concreter en herkenbaarder. Soms ook radicaler wellicht.
Zonder dat alles anders moet, de waarden van onze partijen kloppen nog steeds.
Als ‘trekker’ van het verkiezingsprogramma organiseer ik daarom het gesprek aan de voorkant, het luisterend oor naar wat in de buurten écht speelt en welke (soms wijkgerichte) oplossingen nodig zijn. De eerste buurtgesprekken hebben we als enthousiast team al voor de zomer gevoerd en daar gaan we nu mee door.
Dit is de manier waarop ik de campagne in wil, met een verhaal dat niet generiek is, maar echt binnenkomt bij de mensen op buurtnivo. We hebben keihard de netwerken nodig die in de loop der jaren zijn opgebouwd door fracties en wethouders. We werden in de krant niet voor niks ‘de partij die het meeste de meeste poten in de modder heeft’ genoemd. Daar is hard aan gewerkt in de loop der jaren en daar moeten we hard aan blijven werken.

Vervolgens is het ook niet vanzelfsprekend dat we kunnen deelnemen aan een coalitie. De peilingen wijzen daarop, maar ook de versnippering van zetels speelt een rol. Er zullen veel partijen nodig zijn om tot een meerderheid te komen. In een coalitie bereik je het meeste van je ambities, dus dat moet wel de insteek zijn, juist nu de ongelijkheid harder dan ooit de kop op steekt.

Op lokaal nivo speelt vertrouwen een grote rol bij de coalitievorming. Vertrouwen vergaar je niet in een dag, daar moet je in investeren. Ik heb dat vertrouwen in mijn rol als fractievoorzitter opgebouwd door mijn verbindende manier van opereren. En hoewel ik nu een aantal jaren afstand heb genomen van de actuele politiek, heb ik de contacten al die tijd goed onderhouden. En met nieuwe mensen zelfs opgebouwd.
Deze tijd vraagt om een lijsttrekker die de klappen van de zweep kent en die het vertrouwen van andere partijen heeft. Een lijsttrekker die bewezen heeft een scherpe koers neer te kunnen zetten en een actieve campagne voor elkaar te kunnen boksen.

Die lijsttrekker ben ik.

PS: als je meer wilt weten over mijn inzet, bel me gerust: 06 26530482