De ViP-vrouwen op 15 september op natuurexcursie in Vaartbroek

3 oktober 2022

De ViP-vrouwen op 15 september op natuurexcursie in Vaartbroek
(door Marianne Cooijmans)

Voor de tweede keer sinds corona weer een ViP-evenement. Wat waren we er blij mee! Met z’n zestienen de natuur in deze keer, samen met Frank Verhagen, natuurbeheerder buitengebied van de gemeente Eindhoven. Weer perfect georganiseerd door Ria Otten, zoals alleen zij dat kan.

Na de overheerlijke soep begonnen we aan de wandeling, recht de natuur in, honderd meter van haar huis! Hoe luxe wil je het hebben! In dat uurtje wandelen door het prachtige gebied bij de Dommel in Vaartbroek leerden we van Frank, en zagen we toen we goed keken, wat natuurbeheer in de praktijk betekent voor het landschap, ons Brabantse landschap. Hoe de historie gekoesterd wordt, hoe eeuwenoude bomen ‘gered’ worden, hoe sommige bomen het desondanks niet redden, waar er gemaaid wordt en waar niet, en hoe de natuur – met een beetje hulp van natuurbeheer – zich telkens weer herstelt.

Wisten jullie dat niet alleen wilgen werden geknot, maar ook berken en eiken? Hebben we nu zelf gezien! Ook weten we nu dat de bomen vroeger, toen er heel veel hout nodig was om te koken, te stoken en te bouwen, veel kleiner waren dan de enorme bomen die we nu zien. Immers de boom moest hanteerbaar zijn: met de hand te zagen, te kappen en te versjouwen. Ook werden we gewezen op buitengewoon zeldzame (en enigszins onderkomen) exemplaren en bijzondere planten, zoals die met die oranje bottels, een wilde roos, waar je normaliter zomaar aan voorbij zou lopen, maar niet als Frank erbij is. Frank bleek een ‘gids’ met grote liefde en kennis van het buitengebied, vooral met dit buitengebied, waar zijn opa nog had geboerd. Dat hij naast passie en kennis over de natuur en hoe die natuur beheerd moet worden ook een duidelijke mening heeft, die hij graag met (kritische) burgers deelt, maakte de wandeling des te interessanter!

Net voor het donker waren we weer terug. Toen aan de heerlijke salades van Ria en Necla, met een glas wijn of iets anders en werd de (politieke) actualiteit nog even besproken. Fantastische avond was het, kon niet beter, vonden we. Nogmaals dank aan Ria en Necla!