11 oktober 2020

De mening van… Tjeerd Ritmeester

Het kabinet maakte in aanloop naar Prinsjesdag een investeringsfonds bekend van 20 miljard euro. Dat klinkt als heel wat maar er schort nogal wat aan dit plan. De precieze opzet van het fonds is onduidelijk en de regering stelt ook geen concrete eisen aan het Hoekstra/Wiebes fonds. Sterker nog, de regering laat een onafhankelijke commissie bepalen waar de 20 miljard euro naar toe moet gaan en heeft zelf geen specifieke plannen.

Als sociaaldemocraat noem ik dat zorgwekkend. Nederland staat voor ongekende uitdagingen.

Enerzijds hebben we te maken met de economische gevolgen van de coronacrisis waardoor vele Nederlanders moeite hebben werk te vinden, hun huur te betalen, of hun bedrijf overeind te houden. Ook de druk op zorg en onderwijs is ongekend. Anderzijds zijn er uitdagingen die al veel langer spelen. Tekorten in het onderwijs, verduurzaming van de economie, vergrijzing, krapte op de woningmarkt, en automatisering. Genoeg thema’s om inspiratie uit te halen zou je denken. Maar niet voor ons kabinet.

De huidige regering heeft ondanks een groot fonds en een van de beste financiële stelsels van Europa geen idee hoe de problemen aan te pakken. De PvdA heeft dat wel. Samen met andere linkse partijen is een alternatief investeringsplan aangekondigd. De verschillen zijn overduidelijk. Met 50 miljard euro aan investeringen wil de PvdA de economie aanjagen. Het plan zorgt voor werkgelegenheid maar ook aan de woningkrapte wordt iets gedaan. Juist nu een economische crisis dreigt is dat belangrijk. Ook wordt een noodfonds van 10 miljard euro beschikbaar gesteld voor verschillende gemeentes die financieel in de knel zijn gekomen.

Dat de VVD, het CDA, en de D66 niet weten waar ze 20 miljard euro aan moeten besteden is zuur in een tijd dat zorgpersoneel geen structurele salarisverhoging krijgt, de werkdruk in het onderwijs ongekend hoog is, en bedrijven omvallen omdat ze de te hoge huurprijzen niet kunnen betalen. Als sociaaldemocraat zie ik genoeg investeringsmogelijkheden die ten goede komen aan alle Nederlanders.

Ik ben blij dat de PvdA zowel op landelijk als lokaal niveau concrete voorstellen doet. Ik maak me zorgen dat onze regering dat niet doet.