Betaalbare woning voor iedereen in de regio

1 december 2020

PvdA wil een betaalbare woning voor elke Eindhovenaar Deze week ontstond er commotie toen Prins Bernhard Jr. boos werd omdat de PvdA een nieuw belastingplan voor huisjesmelkers naar hem had vernoemd. De verontwaardiging is stuitend. Terwijl Nederland kampt met grote woningnood maken beleggers zoals Prins Bernhard hier gebruik van. De ‘pandjesprins’, zoals hij ook wel bekend staat, bezit meer dan 500 panden en betaalt hier vrijwel geen belasting over. Dat is pas iets om verontwaardigd over te zijn.

De woningnood en doorgeslagen huizenmarkt zijn een nationaal probleem en de regio Eindhoven heeft er ook last van. Voor veel inwoners is een betaalbaar huis onbereikbaar. Jonge mensen kunnen niets vinden in hun eigen gemeente. Voor starters en middeninkomens zijn koopwoningen onbetaalbaar. Ook senioren ervaren problemen. Ze wonen vaak in een te grote woning of een met veel ongemakken. Het lukt ze nauwelijks te verhuizen naar een passend huis.

De huursector vertoont eveneens tekortkomingen. We zien dat huurprijzen de lucht in schieten. Dit heeft te maken met een grote vraag naar woningen, maar ook met het winstbejag van beleggers, speculanten en huisjesmelkers. De zekerheid van een eigen woning is daardoor voor veel mensen in onze regio niet mogelijk.

Om deze reden is de PvdA afgelopen maand de straat opgedaan. Bij deze actie hebben we ons uiteraard gehouden aan alle geldende coronamaatregelen. Wij hebben in de regio Eindhoven ‘verhuiskaarten’ in de bus gedaan. Deze ludieke actie had uiteraard een serieuze ondertoon. De tekst van de flyer kunt u op het plaatje hiernaast lezen. De QR code verwijst u naar een petitie die oproept van betaalbaar wonen een grondrecht te maken. Deze petitie kunt u ook via deze link vinden en ondertekenen: https://www.pvda.nl/een-betaalbare-woning-voor-iedereen/

Voor de PvdA is betaalbaar wonen al een grondrecht. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen kan dat niet vaak genoeg worden onderstreept.

Tjeerd S. Ritmeester