ViP040 – een uitnodiging voor een goed gesprek in het van Abbemuseum

Door Necla Koçak op 9 juni 2018, van 12:00 tot 14:00

ViP040
uitnodiging voor een goed gesprek

in het Van Abbemuseum te Eindhoven
op zaterdag 9 juni 2018 12.00-14.00 uur

Op zoek naar verfrissende ideeën en interessante ontmoetingen hadden we dit voorjaar contact met Fiona Jongejans (1989), een creatieve vrouw die in 2014 afstudeerde aan de TU/e Industrial Design. Bij haar gaan duurzaamheid en design hand in hand om, in participatieve processen, te komen tot nieuwe (sociale) verbindingen. Fiona werkt veel samen met andere sociaal ontwerpers en creatieven in o.a. het vinden van antwoorden en oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Afgelopen jaar deed Fiona met een groep gelijkgestemden mee aan de Werksalon van het Van Abbemuseum. Onder de naam de Groene Gasten bogen ze zich over vragen als Is klimaatverandering niet ook een cultureel vraagstuk? Wat heeft kunst te maken met duurzaamheid? En hoe spelen jij en ik daar een rol in? De Werksalon is een initiatief van het Van Abbe om samen met ‘clubs van buiten’ naar mogelijke vernieuwende verbindingen te zoeken tussen het museum en de haar omringende wereld.

Op 9 juni a.s. wordt het eerste jaar van de Werksalon op feestelijke wijze afgesloten in de kelder van het Van Abbemuseum. Hier is de Studio tijdelijk omgebouwd tot een publiek volksparlement, geïnspireerd door Het Volksparlement van Rojava, een project van de Democratische Zelf-Administratie in Rojava, Noord-Syrië, ontworpen in samenwerking met kunstenaar Jonas Staal en zijn New World Summit team. Tijdens de bijeenkomst komen er ook vragen aan bod, onder meer over het museum zelf. Moeten we kunst wel conserveren, zoals gebruikelijk is? Of moeten we meer waarde hechten aan tijdelijkheid? Hoe zou het museum zijn gedrag kunnen veranderen?

Fiona Jongejans heeft ons, ViP040, namens de Groene Gasten uitgenodigd om op de bijeenkomst van 9 juni, van 12.00 tot 14.00 uur, aanwezig te zijn. Na afloop praten we als rooie vrouwen onder elkaar nog wat na. Entree en deelname zijn gratis, drankjes voor eigen rekening.

Zin in een bijzonder beleving? Wil je meepraten, een statement afgeven, of gewoon luisteren en rond kijken? Meld je dan z.s.m. aan (aantal plaatsen beperkt). Dat kan per mail bij Ria Otten riaotten@rotor-icm.nl of via de groepsapp Rooie Vrouwen VIP040 die Necla Kocak beheert.

We hopen snel wat van jullie te horen!

met vriendelijke groet,

Ria Otten (06 23202835) en Necla Kocak (06 52513863)

 

Necla Koçak

Necla Koçak

Stevige wortels met liefde zorgen voor een prachtige bloei. Juni 1973, een warme zonnige zomerdag, ben ik op als achtjarige met mijn familie op een lange reis gegaan en verhuisd van Sarkisla (een klein stadje in Sivas) naar Eindhoven. Als kind vond ik dat geweldig spannend, maar als ik er nu aan terugdenk, heb ik

Meer over Necla Koçak