Op vrijdag 13 september einde van de middag druppelden ze het Honk binnen: de ViP040-vrouwen van de regio Eindhoven. Zoals altijd hadden Albertien & partner – al meteen bij binnenkomst – weer goed gezorgd voor de inwendige mens. Ria Otten organiseerde het uitstapje, een stadswandeling door het centrum van Eindhoven met speciale aandacht voor vrouwen die van bijzondere betekenis zijn (geweest) voor de ontwikkeling van Eindhoven e.o., historisch en sociaalmaatschappelijk.
Onze gids was Franca Gilsing die ons met veel kennis en enthousiasme via een strak – 😉 – programma langs vele TOP-vrouwen leidde. Het begon al meteen met een prachtige muurtekst van onze eigen Merel Morre. Hoe hadden we die kunnen missen! Dan het eerste straatnaambordje: Rosa Manusstraat. Rosa Manus was een van de wat minder bekende feministen, aan wie wij allemaal veel dank zijn verschuldigd. Net als Roosje Vos, waar een eindje verderop een straat naar is genoemd, knokte zij voor het vrouwenkiesrecht. Roosje Vos richtte de eerste vakbond voor vrouwen op, de Naaistersbond Allen Eén. Uiteraard werd ook Aletta Jacobs genoemd, maar die kenden we allemaal wel.
Franca liet ons onderweg naar het centrum twee Struikelstenen zien die gelegd zijn op plaatsen waar het huis stond van twee Joodse meisjes die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Dergelijke herinneringsstenen liggen in vele landen en steden, in Eindhoven 274. Onze topvrouwentocht leidde uiteraard ook naar het Lampenmaakstertje, het beeld dat een paar jaar geleden is verhuisd naar het Philips Museum. De lampenmaaksters met hun dunne vingertjes en lage lonen hebben Philips mede groot gemaakt.
Ook kwamen we langs het oude kerkhofje van de paters Augustijnen, waar – op haar eigen verzoek – Dorthy de Rooij is begraven, als enige vrouw tussen al die (oude) mannen. Dorthy was jarenlang (meer dan 40 jaar!) de vaste organiste van de Augustijnenkerk, de Paterskerk zeiden wij altijd.
Afgezien van de vrouwenbeelden op de Vestdijktunnel moesten we naar kunstwerken van en met vrouwen met een lampje zoeken. Hier is dus duidelijk nog een verbeterslag te maken!
En we hebben een opdracht, meisjes, een standbeeld voor Hilda Verweij-Jonker moet er nu toch echt komen. Niet alleen omdat zij onze (PvdA) eerste vrouwelijke Eindhovense wethouder was, maar ook omdat zij als een van de eersten emancipatie op de politieke agenda heeft gezet. Ook uit waardering voor het vele wetenschappelijke onderzoek dat zij heeft gedaan naar maatschappelijke vraagstukken en dat tot op de dag van vandaag wordt voortgezet in het Verweij-Jonker Instituut.
Na de boeiende wandeling, onder geweldige weersomstandigheden, dronken wij in het Honk nog een glas en genoten wij van de onverbeterlijke hapjes van Albertien & partner.
Volgende keer brengen we allemaal een vriendin mee, of buurvrouw. Dan zien ze ook eens hoe leuk het bij ons is!