Werk vinden voor statushouders

27 september 2018
Bij  IamNL op De Run in Veldhoven werken sinds november vorig jaar statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) die aan de slag willen bij bedrijven in de buurt. En successen zijn er al. Van de 70 personen (die samen het bedrijf runnen) kwamen er 24 (38%) aan een baan. Dit is ver boven het landelijk gemiddelde.De sociale onderneming wordt gefinancierd via een Social Impact Loan. Het eerste project gebeurt  in samenwerking met de Gemeente Veldhoven. Met z’n 20-en was de PvdA-afdeling er 20 september te gast.
Taal is verreweg de belangrijkste succesfactor om aan de slag te komen. Daar worden dan ook vele uren aan besteed, onder leiding van de taalvirtuozen van Regina Coeli, beter bekend als de Nonnen van Vught. Ze ontwikkelden een speciaal programma waarin  het vooral gaat om  ‘leren door doen’. Statushouders leren dus behalve basis-Nederlands vooral die taal die ze tijdens hun werk nodig hebben. Belangrijk voor het slagen is ook een actieve ‘mindset’: actief tegen de dingen aankijken. Gemotiveerd en actief blijven is voor vrijwel iedereen een uitdaging.
IamNL gebruikt daarom de zogeheten Jump Movement methode. In een eerder project, waarin 7500 vrouwen meededen op weg naar economische zelfstandigheid, werd met deze methode een resultaat van 25% succesvolle plaatsingen gehaald. ‘Hoewel asielzoekers nieuw zijn in Nederland, hebben ze wel degelijk relevante kennis en kunde’, zegt Ineke Hurkmans, die het bedrijf met Marc de Jong Luneau opzette. ‘We maken die expertise inzichtelijk en tastbaar via stages, werk-ervaringsplekken en toetsen.
Waar nodig haken we commerciële trainers en opleiders aan op basis van de ondernemersvraag. Zo staat er altijd  een geschikte kandidaat klaar om aan de slag te gaan.’
Neem contact op

Neem contact op

Laat uw informatie achter

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.